Treballar al núvol, a banda de la comoditat que ens ofereix per treballar amb l’ordinador allà on calgui, també ens permet connectar-nos per consultar, descarregar, o fins i tot carregar-hi arxius des del mòbil, o la tablet.

En aquest post expliquem com fer-ho, per tal que, en cas de necessitar-ho, qualsevol usuari autoritzat pugui disposar d’aquesta eina.

Per obrir, o desar arxius del servidor cloud des d’un mòbil, calen dues eines; La primera és una VPN (que ens permetrà accedir-hi), i la segona un explorador de fitxers, que serveix per navegar per les carpetes del núvol.

També ens caldran les dades d’accés al servidor cloud, i les dades de configuració de la VPN.
Aquestes configuracions ens les ha de facilitar el departament de suport de Kouten.

Quan disposem d’aquestes dades, ja podem començar:

1. CONFIGURAR LA VPN:

Una VPN es pot configurar utilitzant diversos protocols. És recomanable tenir diverses VPN’s configurades al terminal (amb protocols diferents), perquè algunes companyies telefòniques impedeixen la connexió amb algun protocol de VPN, i per tant, pot ser que no es pugui connectar amb qualsevol des de qualsevol lloc.

En aquests enllaços, s’hi explica amb detall com configurar VPN’s amb els tres protocols habituals en terminals Android:

2. INSTAL·LAR “CX EXPLORADOR DE ARCHIVOS”.

En aquest tutorial mostrem “CX Explorador de Archivos”. Tot i això, ens serveix qualsevol explorador d’arxius. El funcionament d’aquests aplicatius és molt similar.

Podem obtenir el programa a la Play Store, i un cop instal·lat l’explorador d’arxius…

… I amb la VPN configurada, ja ens podrem connectar al nostre “núvol” des del mòbil.

3. CONNECTAR LA VPN:

Amb el programa instal·lat, entrem als ajustaments del mòbil, i a l’opció connexions inalàmbriques i xarxes. Llavors accedim a l’apartat de les VPN, on hi ha les VPN que tenim configurades.

Llavors hem de clicar a la VPN que considerem més apropiada, i s’obre la pantalla des de la que ja ens podem connectar.

Quan el terminal ens indiqui que estem connectats, ja podrem tornar al Cx Explorador de archivos.

4. CONFIGURAR L’EXPLORADOR D’ARXIUS.

Per configurar l’explorador d’arxius, cal que estiguem connectats al servidor amb la VPN. Si no és així les mesures de seguretat impediran que s’estableixi la connexió

Caldrà arrencar el CX Explorador de Archivos, i anar a l’apartat RED. A continuació podem clicar al signe +, i al pop-up que s’obre, hem d’anar a la pestanya REMOTO, i marcar-hi l’opció SMB.

 

 

 

 

 

 

 

 

A continuació podem indicar el domini (aquest camp és opcional), el host (que és la IP del servidor), i les dades d’accés de l’usuari del núvol al que ens volem connectar (usuari i contrasenya). Si les dades són correctes, en clicar a acceptar ja estarem connectats.

A partir d’aquest moment, a l’explorador d’arxius ens hi apareixerà una icona que, sempre que estiguem connectats a la VPN, serà l’accés a les carpetes d’arxius del servidor remot.

Un cop dins del núvol, veurem que l’estructura de carpetes és la mateixa que tenim al nostre servidor remot, de manera que només haurem d’arribar a la carpeta on hi hagi el fitxer que volem consultar, i obrir-lo.

5. CARREGAR ARXIUS AL NÚVOL DES DEL MÒBIL:

Si bé la consulta d’arxius és tan simple com arribar a la carpeta del servidor remot on estiguin, carregar arxius al núvol és una mica més laboriós.
Veurem el procés carregant unes fotografies:
a) Es seleccionen els fitxers.
b) Es clica a Compartir
c) A Compartir, juntament amb les xarxes socials i altres opcions, hi apareix l’explorador d’arxius, en aquest cas Cx Explorador de Archivos. Hi clicarem.
d) A continuació haurem de navegar fins la carpeta del núvol on volem desar els arxius.
e) Quan hi arribem, clicarem a desar, i ja ho tindrem!

6. DESCONNECTAR LA VPN:

Un cop acabada la transmissió de fitxers, el més recomanable és desconnectar la VPN, per tal que la navegació per les pàgines sigui directa, i per tant ràpida.